Oberta la convocatòria d’ajuts per retirar amiant

Hi ha dues línies de subvencions, una adreçada a particulars i l’altra al sector productiu i ja es poden demanar els ajuts per retirar amiant de les cobertes d’edificis. El termini per presentar les sol·licituds és de dos mesos.

La convocatòria de 2023 té dues línies: a més de l’ordinària dirigida a particulars, per primer cop s’ha obert una segona adreçada al sector productiu per retirar aquests residus de cobertes i substituir-ho per plaques fotovoltaiques.

Línia 1

 • Per a retirar residus de materials d’aïllament i de la construcció que continguin amiant d’habitatges particulars.
 • Adreçada a persones físiques o jurídiques, públiques o privades, i comunitats de propietaris.
 • S’hi destinen 10 milions.

Línia 2

 • Per a extreure l’amiant de les cobertes i instal·lar-hi, tot seguit, plaques d’autoconsum fotovoltaic.
 • Adreçada a persones propietàries (siguin físiques o jurídiques, públiques o privades) d’edificis on es desenvolupi o s’hagi desenvolupat una activitat econòmica, és a dir, que allotgin o hagin allotjat indústries o altres activitats comercials o agràries.
 • S’hi destinen 40 milions. La intensitat de l’ajut és:
  • Petita empresa: 60%.
  • Mitjana empresa: 50%.
  • Gran empresa: 40%.

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha habilitat un web específic amb les bases de la convocatòria i informació per resoldre possibles dubtes.

Aquesta convocatòria forma part del programa Amiant per plaques, que impulsa la Generalitat en el marc del Pla nacional per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya.

Més de 4 milions de tones

L’amiant es va fer servir de manera general entre els anys 1950 i 1990, ja que era un material abundant i econòmic que oferia molt bones propietats aïllants i ignífugues. Malauradament, es va comprovar que si s’altera allibera microfibres. Això pot provocar càncer, asbestosi i mesotelioma maligne.

Per aquest motiu, des del 2002 està prohibit fabricar, usar o comercialitzar materials que en continguin. El que ja estava instal·lat es pot fer servir fins al final de la seva vida útil. El cicle de vida estimat és de 30 a 50 anys, així que es calcula que l’any 2030 més del 85% d’aquests materials hauran superat la seva vida útil.

A Catalunya, encara hi ha més de 4 milions de tones d’amiant presents en teulades, dipòsits, baixants o jardineres, com a aïllament tèrmic i acústic.

El termini per presentar les sol·licituds és de dos mesos

Més informació

Font d’informació: Generalitat de Catalunya

Tags:
No Comments

Post a Comment